På söndag 15 april är det internationella biomedicinska analytikerdagen, och vi vill ha din hjälp att synliggöra vårt livsviktiga yrke. I år fokuserar vi på att berätta om vilka arbetsuppgifter vi utför och vilka roller vi kan ha.

”Jag är biomedicinsk analytiker. Det är jag som…”

Vår idé är enkel, skriv en eller ett par meningar om vad din roll som biomedicinsk analytiker innebär och publicera på Facebook och/eller Instagram söndag 15 april. Både ni och vi vet att yrket är alldeles för komplext för att sammanfattas i en mening, och tillsammans kan vi måla en större bild av vår nyckelroll inom diagnostik och behandling av sjukdomar.

#stoltbiomedicinskanalytiker

Märk ditt inlägg med #stoltbiomedicinskanalytiker så att vi och andra kan hitta det. Sök gärna upp och dela vidare andras inlägg under dagen!

Ett par inspirationsbilder på hur det skulle kunna se ut:
    

Vi lottar ut t-shirts

Alla som deltar i kampanjen 15 april är med i utlottningen av 20 stycken unika t-shirts.

Vi hjälper gärna till

Hör av er till kansli@ibl-inst.se om ni har några frågor eller om ni vill ha hjälp med praktiska saker som att kombinera text och bild. Eller om ni hellre vill att vi publicerar den direkt i våra kanaler.

Nedan följer ett exempel på en text som kan användas för att komplettera ditt inlägg, men det är givetvis fritt fram att berätta mer (eller mindre) om yrket med egna ord.

”15 april är internationella biomedicinska analytikerdagen

Visste du att cirka 70% av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker? Till exempel krävs det fler än 30 biomedicinska analytiker med olika specialkunskaper för att diagnostisera och följa upp en akut leukemi.

Det krävs legitimation för att få arbeta som biomedicinsk analytiker inom hälso- och sjukvården, och du hittar oss också inom forskning, läkemedelsindustri, diagnostikindustri, veterinärmedicin och livsmedelsindustri. I stort sett överallt där det finns labb, finns det biomedicinska analytiker

Vårt huvudämne är biomedicinsk laboratorievetenskap, och den treåriga högskoleutbildningen är tvärvetenskaplig och kombinerar medicin, teknik och analys.

#stoltbiomedicinskanalytiker”

Tänk på att inte lägga upp bilder på någon annan utan tillstånd eller på sekretessbelagd information.

 

 

Här finns mer informationsmaterial inför 15 april:

PDF: BMA-poster

PDF: Flyer_Internationella biomedicinska analytikerdagen

PDF: Folder Internationella biomedicinska analytikerdagen (för skärm)

PDF: Folder Internationella biomedicinska analytikerdagen (för utskrift)

Informationsmaterial från världsorganisationen för biomedicinska analytiker, IFBLS, hittar du här.