Utan biomedicinska analytiker stannar vården

I dag är det den 15 april. Vår dag!

Detta är en dag som firas över hela världen. Visst är det fantastiskt att tillhöra ett yrke som finns i stort sett där all sjukvård bedrivs?
Men på samma sätt som det är i Sverige så är det ett relativt okänt yrke för den breda allmänheten även i övriga länder. Det finns drygt 10 000 biomedicinska analytiker i Sverige varav cirka 8 000 arbetar inom hälso- och sjukvård. Mer än 5 000 av dessa var med i vår yrkesorganisation, Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap (IBL).

Visa att vi är en stark yrkeskår

Under de senaste tre åren har dock hälften av medlemmarna lämnat vår yrkesorganisation, Detta skedde i samband med att vi bytte medlemssystem och man fick en årsavgift i stället för en månatlig avgift som togs ut samtidigt som man betalade sin medlemsavgift till Vårdförbundet.
Denna trend måste vi vända. Nu handlar det om att visa att vi är en stark yrkeskår och att vi gemensamt visar på att vi behövs för vårdens framtid. Så engagera dig du också för vårt yrke. Antingen som ny medlem eller återvändande medlem i IBL. Passa på nu när vi har en värvningskampanj där du samtidigt kan få vår fina T-shirt (läs mer här).

Vi måste hålla ihop som profession

Du har som medlem möjlighet att gå på kurser till lägre kostnad, söka stipendier samt få tidningen Laboratoriet, men det är inte det viktigaste. För att kunna vara tillräckligt starka och arbeta för vår kompetensutveckling, specialistutbildning och därmed också en löneutveckling behöver vi hålla ihop som profession och engagera oss. Jag går själv i pension nu men kommer att fortsätta vara medlem och stötta min yrkeskår och verka för vår profession även i framtiden.

Agneta Colliander
Ordförande IBL

Läs mer om 15 april – internationella biomedicinska analytikerdagen