01 april 2020 Föreningsnyheter, Nytt från Laboratoriet

Årets biomedicinska analytiker 2019

Bland många bra nomineringar utsåg en enig styrelse Camilla Linder till Årets biomedicinska analytiker 2019. Vi åkte till Huddinge för att överraska vinnaren.

lisa_camilla_helena

Varje år uppmärksammar IBL en person som skapat stor patientnytta, tagit fram nya arbetssätt och utvecklat verksamheten, eller som av någon annan anledning är värd uppskattning. Precis som förra året ville många nominera en kollega till utmärkelsen, och bland sex bra nomineringar utsåg en enig styrelse Camilla Linder till Årets biomedicinska analytiker 2019.

Representanter från IBL:s styrelse och kansli begav sig till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge för att överraska Camilla Linder med beskedet, blommor och en vinstcheck på 2 000 kronor. Flera av Camillas kollegor på Klinisk farmakologi, Läkemedelslaboratoriet, väntade också i fikarummet för att vara med vid utnämnngen.

Grattis Camilla! Du såg överraskad ut när du kom till fikarummet.

– Ja, jag blev mycket överraskad. Det känns väldigt hedrande och jag känner mig så glad för att min kollega har nominerat mig. Jag känner tacksamhet över att sådana här priser eller utmärkelser finns för vårt fina yrke, och jag vill att alla som arbetar hos oss ska känna sig delaktiga i utnämningen. Det är samarbete mellan kollegor som leder till bra resultat i verksamheten och till att jag trivs så bra med mitt jobb som biomedicinsk analytiker.

Hon nominerades av kollegan Helena Bergqvist som bland många saker nämner Camillas känsla för förbättringspotential på arbetsplatsen och att hon jobbar för spridning av kunskap på kliniken.

– Jag läste nyligen intervjun med årets biomedicinska analytiker 2018, Charlotte Wigermo, och jag tycker att hon nämnde så många kloka saker som också stämmer in på mig och mitt arbetssätt. Att känna att man har energi och lust att kämpa för förbättringar. Då måste man ta ansvar och driva saker framåt. Målbilden är viktig och jag sätter alltid upp långsiktiga och kortsiktiga mål, både i mitt arbete och som person. I mitt arbete noterar jag ständigt att det finns människor runt omkring mig som har kunskaper att dela med sig av. När jag ser det så uppmuntrar jag dem att dela med sig, jag bjuder kanske in dem till en föreläsning eller försöker få med dem i någon arbetsgrupp eller påtalar för chefen att den personen har en viktig kunskap. Jag försöker tänka på att man kan sprida och dela kunskap på så många olika sätt.

Allt hör ihop

Camilla Linder disputerade 2019 efter fem år som doktorand där hon arbetat med ett projekt som ser till hela provkedjan och sätter patienten i fokus.

– Ett perfekt projekt för en biomedicinsk analytiker. Det är i mitt sammanhang som forskare som jag har börjat vara delaktig i olika forsknings- och utbildningsaktiviteter inom enheten klinisk farmakologi på Karolinska Universitetslaboratoriet. För mig är det viktigt att alla på laboratoriet känner sig delaktiga även i forskning och utbildning. Det har varit inspirerande att vara i sammanhang där jag fått ta del av spännande forskning och kunnat bidra i utbildningsaktiviteter. Det tror jag att det är för andra också, så man måste tänka att allt hör ihop!