Grattis Felicia Johansson som skrev Årets studentuppsats 2021
– Tusen tack! Jag blev jätteöverraskad, detta trodde jag inte.
Vetenskapliga rådets motivering lyder: ”Att med patientens bästa i centrum och med god kunskap inom biomedicinsk laboratorievetenskap försöka bidra till mer skonsamt, kostnadseffektivt och snabbare provtagningsförfarande för lungcancerpatienter. Dessa patienter kan förhoppningsvis erbjudas tidigare behandling med chans till bättre överlevnad i framtiden.”. Felicia Johansson berättar att idén till uppsatsen kom från hennes handledare Mohammed S. I. Mansour som är doktorand vid Lunds universitet och jobbar på Klinisk Patologi och cytologi i Halmstad.
– Mohammed och Tomas Seidal, som är överläkare och docent, hade studien på gång och jag tyckte den lät intressant. Mohammed erbjöd sig att vara min handledare och Tomas min bihandledare och det är jag väldigt tacksam för. I arbetet utfördes immunhistologisk granskning där vi färgade in preparat från patienter med diagnosticerad ickesmåcellig lungcancer. Histologiska biopsier med parade cytologiska material i form av cellblockspreparationer från bronkialborstprover, endobronkiella ultraljud och pleuravätskor färgades in med en kommersiell PD-L1-antikropp. Vi ville granska om de parade proverna överensstämde utifrån PD-L1-positiva maligna celler (läs mer om metod och resultat i abstraktet nedan). En sak som överraskade mig var att patologi var så roligt och intressant. Speciellt immunhistokemi, hur man kan färga med olika cancermarkörer för att särskilja malignt från benignt, speciellt vid differentialdiagnoser.
Publicerad studie
Fler än IBL:s uppsatsjury har uppmärksammat uppsatsen och studien den ingår i. Till exempel har studien nyligen publicerats i en expertgranskad expertgranskad (peer reviewed) tidskrift. Motiveringen tar upp förhoppningar om bättre skonsamhet, kostnadseffektivitet och tidigare behandling. Och Felicia Johansson kan berätta att hennes arbete arbete fått genomslag i klinisk verksamhet.
– Ja, det har den. Hos oss på patologen i Halmstad har vi nu kunnat färga fler cytologiska preparat med PD-L1-antikroppen. Då vår studie visat att cytologiskt material har ett motsvarande resultat med histologiskt material utifrån PD-L1-positivitet i maligna celler. Det har lett till att patienterna kunnat behandlas i tidigt skede och gett mindre trauma för dem.
Framtidsplaner
Efter examen i juni har hon först hunnit met att sommarjobba på Klinisk Kemi i Varberg, och sedan september har hon en anställning på Klinisk patologi och cytologi i Halmstad.
– Jag trivs väldigt bra här. Min plan är att jobba här på patologen och sedan kanske plugga en master. Kanske inom patologi, annars är jag väldigt intresserad av forensikeryrket och läkemedelsbranschen, berättar Felicia Johansson som fick upp ögonen för biomedicinsk analytikeryrket under sista året på gymnasiet.
– Naturämnena har alltid intresserat mig mest och jag tyckte om att laborera. Jag sökte bland olika yrken och då kom biomedicinsk analytiker upp, jag inte hade någon aning om vad det var. När jag läste om yrket tyckte jag det lät intressant och valde att söka in till utbildningen, något jag inte ångrar.