12 juni 2019 Nytt från Laboratoriet

”Att läsa till biomedicinsk analytiker är det bästa jag gjort”

I "En dag på jobbet" beskriver biomedicinska analytiker sin arbetsdag och arbetsplats. Satu Thulin berättar om att hitta hem på laboratoriet efter tio år som undersköterska

satuweb

Jag kommer ihåg när laboratoriepersonalen kom tidigt på morgonen med sina provtagningsvagnar till avdelningen. Det var början av 2000-talet och jag var undersköterska på en medicinavdelning på Enköpings lasarett. Labbet tog alla morgonprover på patienterna på den tiden. Vad en biomedicinsk analytiker var för något visste jag inte då trots jag var i branschen själv. Yrket är väl dolt bakom låsta dörrar.

Att läsa till biomedicinsk analytiker var en omväg då sjuksköterska låg närmare till hands, men alla kan ju inte bli sjuksköterskor heller. Min kropp sa ifrån för tungt arbete och att det blev biomedicinsk analytiker för jag tacka en tjej som heter Sandra för – och Saco för sin lista över bristyrken.

Jag hade kommit hem

Min första verksamhetsförlagda utbildning råkade bli på just Enk.pings lasarett. Dagen då jag klev in på laboratoriet kommer jag aldrig glömma. Tio år som undersköterska på sjukhuset och att nu kliva in som biomedicinsk analytikerstudent – jag hade kommit hem. Två år senare blev Klinisk kemi och farmakologi på Akademiska sjukhuset min arbetsplats.

Jag arbetar i Enköping men vi tillhör Akademiska sjukhuset. Vi är ett eget litet laboratorium med 15 anställda. Jag brukar tänka på oss som att vi är unika, som en stor familj. Ingen dag hos oss är den andra lik eftersom vi roterar mellan fyra olika placeringar. Sedan har vi även kväll-, helg- och nattjänstgöring. Kvällar, helger och nätter jobbar vi ensamma. Alla biomedicinska analytiker hos oss kan allt och eftersom vi inte har ingenjörer på plats så har vi även kunskap om hur man fixar problem som kan uppkomma med instrumenten.

Vikten av preanalys

En placering som ligger mig varmt om hjärtat är vår provtagning. Hit kommer allt från nyfödda till svårstuckna och vi har 50-100 patienter per dag. Det är en bra kompetens att kunna preanalys, ta prover, analysera, tolka svaren och svara ut. Det var först som biomedicinsk analytiker som jag förstod varför preanalys är så viktigt. Denna kunskap är svår att förstå utan att ha fått besöka ett laboratorium.

Just nu jobbar vi på att ha studiebesök hos oss för sjukhusets personal. Just för att visa vad som händer med proverna de lämnar hos oss. Detta är bara en av alla extrauppgifter en biomedicinsk analytiker kan ha.

Hjärtat på laboratoriet

Vår provmottagning är hjärtat på laboratoriet. Hit kommer prover från sjukhusets avdelningar och akutmottagningen, men även från primärvården. På eftermiddagen är tempot högt när alla leveranser från primärvården kommer in. Vi sorterar proverna som antingen ska till oss eller packas om och skickas till Akademiska sjukhuset – antingen till klinisk kemi, patologen eller klinisk mikrobiologi.

De två sista placeringarna är vid analysinstrumenten. Vi har cirka 50 analyser på vårt kemiinstrument och sedan har vi hematologi och koagulation. Vi har även en del manuell hematologi som att räkna neutrofila granulocyter eller en cerebrospinalvätska i mikroskop. Utöver detta så assisterar vi även vid benmärgsprovtagning, vi stöttar avdelningar vid svårstuckna patienter och tar kapillära prover på barn när de uppsöker akutmottagningen.

En ovanlig dag på jobbet

Jag tror att många tänker på det misstänkta ebolafallet (januari 2019) när man hör Enköpings lasarett nämnas. Jag var en av dem som blev kvar på jobbet den dagen. Jag har försökt att sätta ord på den dagen och kvällen, men det finns inga ord. Det var en arbetsdag som alla andra med en del rädsla och oro men samtidigt var vi där tillsammans, jag och min andra familj.

Att läsa till biomedicinsk analytiker är det bästa jag gjort och att arbeta på klinisk kemi är mer spännande än jag kunde ana.