03 februari 2020 Nytt från Laboratoriet

En dag på Diagnostisk Masspektrometri och Kromatografi

I ”En dag på jobbet” berättar biomedicinska analytiker om sin arbetsdag. Det kan handla om såväl vardagsrutiner som enskilda speciella händelser. Här berättar Marie Persson om sin vardag som relativt ny på jobbet

marie

Text: Marie Persson, legitimerad biomedicinsk analytiker

Precis som för majoriteten av befolkningen var yrket biomedicinsk analytiker något jag inte kände till, faktum är att det var en expojkvän till min tvillingsyster som tipsade mig om det eftersom han läste att det rådde stor brist inom yrket de kommande åren. Det var 2011 och det tog flera år innan jag till slut dök upp på uppropet den där dagen på Göteborgs Universitet en augustidag 2015. Tre år senare tackade jag ja till ett sommarvikariat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, enheten Diagnostisk Masspektrometri och Kromatografi (DMK) som jag, också slumpmässigt, tidigare haft en period av min specialpraktik hos. Sedan blev en tjänst vakant, jag sökte och började som tillsvidareanställd några månader senare.

På enheten finns två sektioner: Metabolitanalyser – som jag tillhör – och Kromatografiska specialanalyser. Tillsammans är vi cirka 35 personer, en blandning av biomedicinska analytiker och kemister. Till Metabolitanalyser kommer prover från vuxna med ovanliga metabola sjukdomar men också många svårt sjuka barn där sjukdomsorsaken anses vara metabolitrelaterad. Eftersom vi är ett speciallabb använder vi oss av speciell och avancerad teknik som gör det möjligt att utföra analyser som inte finns på andra labb, och prover kan komma från hela Sverige men också från andra länder i Europa. Som nyanställd fick jag ta mig an flera analyser med olika tekniker: LC-MS-MS, ELISA, TLC-plattor, jonbyteskromatografi och den senaste tillkomna för mig: GC-MS!

Många manuella moment

I skrivande stund upparbetar jag prover för analys av organiska syror i urin genom GC-MS. Trots våra avancerade analysinstrument finns många manuella upparbetningar kvar, och för just organiska syror är det en blandning av automatisering och manuellt arbete – perfekt enligt mig! Urinproven förbereds dagen innan analys, där de pytsas och eventuellt späds. Ibland kommer akuta prover eller ”larm”, då är det ett barn som behöver få en snabb diagnos. Just idag fanns två stycken sådana prover med så det fick jag ordna med direkt på morgonen.

Upparbetningen tar i stort sett en hel dag och börjar med upprening av provet på fast-fas kolonner följt av indunstningar och centrifugtider som i sin tur erbjuder möjligheten att göra annat: hjälpa en kollega med något, kolla mejlen eller förbereda en ny kalibrerkurva kanske? Roligast är om det finns behov av hjälp i provhanteringen – jag gillar att samla, sortera och märka upp. Dessutom bjuder placeringen på mycket motion när det ska hämtas prover flera gånger dagligen – något som alla kan behöva mer av!

Komplicerad utvärdering

Vid lunchtid derivatiseras urinproverna och indunstas ytterligare innan de späds och överförs till vialer. GC-instrumentet förbereds manuellt genom kolonnbyte så här gäller det att vara smidig och noggrann! Jag hade inte förväntat mig att det skulle göras så mycket av oss själva, fast det är bra att det är så eftersom jag lär mig mer och blir mer självgående. Innan jag började här var maskiner och instrument inget jag ville ägna mig åt, men det har sakta börjat ändras.

Utvärderingen, som är mycket komplicerad och detaljerad, görs av antingen biomedicinska analytiker eller kemister i samråd med läkare. På DMK är upplägget att alla jobbar individuellt men tillsammans. Var och en har en analys som de arbetar med under förmiddagen eller hela dagen, ibland väntar en annan analys på eftermiddagen. Roteringen är mellan 5–6 analyser med olika tekniker så här kan en verkligen lära sig mycket!

Stötta de nyutexminerade

Som ny i yrket är det extra viktigt att vara sysselsatt anser jag – så ett tips till andra biomedicinska analytiker är att lägga extra vikt vid nyutexaminerade. När jag var helt ny kunde centrifugtider eller indunstningsmoment skapa en aning tristess – vad kunde jag göra under tiden? Nu när jag är lite mer erfaren ser jag positivt på dessa stunder, då hinner jag ikapp med annat och ”ser” mer vad som behöver göras.

En annan härlig känsla är att känna att jag utvecklas, och på just vår enhet finns en bra stege att klättra på. Det kan exempelvis vara metodansvar, något som jag precis fick reda på att jag skulle få för en analys. Det är roligt att få hänga med i utvecklingen och få upp ögonen för sjukdomar och analyser jag inte kände till innan. Fast det allra bästa med mitt jobb är vardagarna jag får dela med mina kollegor, det är verkligen de som får mig att känna att det aldrig är tråkigt att cykla hit tidigt på morgonen!