Om vår IBL-delegation hade ett någorlunda gemensamt schema under invigningsdagen igår, så har vi varit desto mer utspridda idag. Programmet har rullat igång på riktigt och med upp till fyra parallella sessioner finns det många olika saker som lockar oss åt olika håll. Ibland ofrivilligt, vid ett tillfälle fick ett par av oss vända i dörren till en fullsatt lokal. Men vi vet att det är svårt att förutsäga antalet besökare, och om ett par veckor får vi se under Diagnostikforum hur vi själva har lyckats.
Postrar från hela världen
Några paneler gapar fortfarande tomma här och där, planer kan förstås ha ändrats sedan deadline för anmälan av abstrakt i våras, men nu är de flesta postrar på plats i utställningen. Även IBL:s poster, och kön till häftmassan var behagligt kort för oss som plikttroget följde instruktionerna om att sätta upp postern senast 08.30 i morse. Vår poster handlar om den enkät vi genomförde bland våra studerandemedlemmar i våras, och som bjöd på många intressanta svar om vilka förväntningar som finns inför det stundande arbetslivet. Just nu genomför vi en ny enkät, den här gången bland våra yrkesverksamma medlemmar, och vi kommer att berätta om båda enkäterna under Diagnostikforum. Nämnde jag att det fortfarande går att anmäla sig?
52 nationaliteter finns representerade på IFBLS, och även bidragen till posterutställningen har rest från många av världens hörn. Våra grannar i Norge och Danmark har varit flitiga och står för många bidrag, men ska jag lita på min känsla från ett par promenader genom utställningen så gissar jag att deltagare från Taiwan har flest postrar på plats. Någon som studerat postrarna ännu närmare är min kollega Tanja, det berättar hon mer om längre ner.
Omvänd situation
Under invigningen igår delade Gabriella Lillsunde Larsson ut the NML award till Clement Phiri från Zambia och Jonas Oben Tabe från Kamerun. Dagens arbetspass avslutades med ett intressant möte med pristagarna tillsammans med representanter från nästan alla NML-länder. Finland saknades men Sverige, Danmark, Norge och Island var på plats.
Vi är vana att prata om bristen på biomedicinska analytiker, men i både Zambia och Kamerun är läget det omvända och där utbildas det fler än vad som kan få jobb. Dessutom står privatanställda på kö för att få statlig anställning som innebär bättre villkor. Mötet med Clement Phiri och Jonas Oben Tabe kan ni läsa mer om i tidningen Laboratoriet senare i höst.