15 oktober 2019 Klinisk fysiologi, Nytt från Laboratoriet

”Många vet inte vad en biomedicinsk analytiker är och det vill vi ändra på”

BMA-podden vänder sig till både yrkeskåren och allmänheten

bmapodden

Innan sommaren släpptes tre avsnitt av BMA-podden, en podcast ”för dig som är biomedicinsk analytiker, läser till biomedicinsk analytiker eller är intresserad av hälsa, sjukvård, forskning och teknik” enligt sin egen beskrivning. Laboratoriet har pratat med de tre biomedicinska analytikerna  som ligger bakom podcasten som är tillbaka med nya avsnitt under hösten.

Idén om att starta en podcast för biomedicinska analytiker uppstod på Skånes Universitetssjukhus under våren, och en redaktion bestående av Sanela Halak, Eva Fabricius och Nafisa Ahmed formerades strax därefter. Med hjälp av kommunikationsavdelningen på Skånes Universitetssjukhus (SUS) kunde det första avsnittet spelas in ett par månader efter att projektet startat.

– Vi ville verkligen vara först med den här podden! Och vi anser att våra kollegor har så fantastiskt mycket att berätta och så mycket fin kunskap att dela med sig av. En annan viktig faktor var att vi fick utrymme från våra chefer för att göra podden, berättar personerna bakom podden i ett gemensamt mejl till Laboratoriet.

Målet med BMA-podden är att skapa en plattform, att nå ut till redan utbildade biomedicinska analytiker men också till alla som inte vet vad yrket innebär, till exempel studenter och patienter.
– Många vet inte vad en biomedicinsk analytiker är eller gör och det vill vi ändra på.

FINNS ”DÄR PODDAR FINNS”

En större utvärdering av lyssnarsiffor och vilka lyssnare podden når kommer att göras under hösten, när ytterligare några avsnitt släppts. Än så långe har responsen varit positiv och första avsnittet har (i slutet av augusti) hörts av runt 800 personer. Det är inte bestämt hur ofta podden ska komma ut ännu, men tre avsnitt publicerades innan sommaren och ”finns där poddar finns” som det brukar heta, det vill säga i den app du föredrar för att hämta och lyssna på podcasts. Du kan även lyssna på podcasten på webbplatsen www.soundcloud.com/bmapodden.

MÅNGA SAMTALSÄMNEN PÅ HÖG

Förarbetet är en stor del av att producera podcast, det tog som sagt två månader från idé till att inspelningarna startade. Vad tycker de då är svårast, att komma på samtalsämnen eller att sålla bland alla bra idéer som förtjänar utrymme?

– Vi har många ämnen på hög och våra kollegor är alltid välkomna att komma med idéer. Så det handlar snarare om att sålla. Som biomedicinska analytiker utför vi och bedömer avancerade undersökningar, till det krävs gedigen kunskap. Varje undersökning innebär ett möte med en patient, en människa som vi ska kunna bemöta på bästa sätt. Vi har mycket samarbete med våra läkare, vilket är otroligt givande och lärorikt. Som biomedicinska analytiker kan man forska både inom kliniken och på egen hand. Sedan finns det värdegrunder och kvalitetstänk. Det finns med andra ord många ämnen att ta upp.

ETT HÄRLIGT FORUM

Samtalsämnena som står på kö för att tas upp i BMA-podden utgör grunden för den arbetsprocess som i slutändan ska kokas ner till ett redigerat och publicerat avsnitt på 25-30 minuter.

– Vi brainstormar idéer, tar beslut om programidé och skriver frågor till manus. Allt görs i samspel med kommunikationsavdelningen på SUS. Samtidigt funderar vi på vilka personer som kan tycka att det är roligt att vara med och som har mycket att dela med sig av om ett specifikt ämne. Podd är ett härligt forum att arbeta med och det är spännande att se hur en idé om ett ämne växer till ett avsnitt. Och än så länge har det varit lätt att få med gäster till podcasten (du kan läsa mer i avsnittsinformationen nedan om vilka som varit gäster hittills).

sanela_eva_nafisa

Personerna bakom podden

Sanela Halak är utbildad biomedicinsk analytiker och arbetar som enhetschef på Klinisk fysiologi och nuklearmedicin i Malmö.

Nafisa Ahmed är utbildad biomedicinsk analytiker och arbetar i Malmö.

Eva Fabricius är utbildad biomedicinsk analytiker och kulturproducent. Jobbar nu sedan flera år på Klinisk fysiologi i Lund med framför allt hjärtan och schemaläggning.

 

DET HÄR HANDLAR AVSNITTEN SOM SLÄPPTS HITTILLS OM:
 • Avsnitt 1 – Vårdens detektiver

  Biomedicinska analytiker är vårdens osynliga detektiver. I det här avsnittet berättar gästerna Andreas Malmgren och Barbro Kjellström om hur det är att jobba som biomedicinsk analytiker och varför de ser sig som vårdens detektiver.
  MODERATOR: NAFISA AHMED

   

 • Avsnitt 2 – Vem tryckte på larmet?

  I det här avsnittet pratar gästerna Elin Kellersson och Ing-Marie Herlöfsson, biomedicinska analytiker på Skånes universitetssjukhus, om bemötande och upplevelser i vården. De berättar om hur de möter människan bakom en sjukdom eller en diagnos och hur de i patientmötet hela tiden utvecklar sitt bemötande.
  MODERATOR: EVA FABRICIUS.

 • Avsnitt 3 – Hur yrket har utvecklats genom åren

  I detta avsnitt av BMA-podden får ni möta Gunnel Hansson, biomedicinsk analytiker i Lund och Malmö i 45 år, och Ellinor Fornell, nyutbildad biomedicinsk analytiker Skånes universitetssjukhus. De diskuterar och berättar om sina erfarenheter om hur yrket har utvecklats över tid. Vad var speciellt när Gunnel började och vad hon har sett för utveckling under sina år som biomedicinsk analytiker, samt vad har Ellinor med sig som ny inom yrket idag?
  MODERATOR: NAFISA AHMED

 • Avsnitt 4 – Livet som BMA-student

  Äntligen är BMA-podden tillbaka från sommaruppehållet. I detta avsnitt gör studenten Agnes Liljeberg och kliniska lärarna Susanne Olsson och Pernilla MIckelsson Nafisa Ahmed sällskap i studion. Agnes berättar om utbildningen och passar på att ställa frågor om det kommande arbetslivet.