”Grunden som biomedicinsk analytiker är en stor tillgång i vårt ledarskap”
Tack för att du valt att tillhöra din professionsförening. Grunden som biomedicinsk analytiker är en stor tillgång i vårt ledarskap. Jag känner själv att jag har haft mycket stor nytta av att vara legitimerad biomedicinsk analytiker under mina 20 år som chef, och många gånger har jag kunnat fatta beslut i olika frågor tack vare den bakgrunden.
Jag har varit vice ordförande och ordförande i IBL under de senaste 5 åren och kommer att vara kvar ett år till. Man kan fundera på hur det har gått att förena med att samtidigt vara chef. Personligen tycker jag att det har gått bra, IBL är ingen facklig organisation utan en ren yrkesförening. Vi driver inte villkors- och lönefrågor utan lämnar dessa till de fackliga organisationerna. För mig är det en fantastisk fördel att som arbetsgivare och ordförande få arbeta med samma fråga, nämligen kompetensutveckling och kompetensförsörjning.
Jag fick redan för 10 år sedan ett uppdrag från RSL (Regionalt specialistråd för laboratoriemedicin i Mellansverige) att få till en akademisk fortbildning för biomedicinska analytiker. Detta utmynnade sedan i att Örebro universitet startade en specialist-/masterutbildning för biomedicinska analytiker. Det är denna utbildning som legat som mall för den generella utbildningsplanen som lärosätena som tillhandahåller biomedicinsk analytikerutbildning har tagit fram. Att få till en nationellt reglerad specialistutbildning kunde jag sen fortsatta arbeta med inom IBL. Så nu har jag två perspektiv, arbetsgivarens och biomedicinska analytikerns.
”Det är dags att vi chefer inom IBL får ett eget nätverk.”
IBL har under de senaste åren arbetat med att skapa nätverk för olika inriktningar och funktioner. Bland annat ett handledarnätverk och ett nätverk för disputerade medlemmar. Allt med syfte att medlemmarna ska få ett lärande av varandra och kunna utbyta erfarenheter.
Nu tycker jag att det är dags att vi chefer inom IBL också får ett eget nätverk, där vi får möjlighet att diskutera vår arbetssituation, utbildningsinsatser, rekryteringsproblematik med mera.
– Ge förslag på kurser och utbildningar som IBL kan anordna och som ni ser ett behov av både för er själva och för era medarbetare. Vem som ska göra vad på lab är även det en het potatis.
Det är inte krav på någon extra styrelse eller betungande arbetsinsats utan helt enkelt att stödja och stötta varandra i vårt ledarskap inom laboratoriemedicin.
Det är naturligtvis ingen extra avgift. Allt bygger ju på vad vi själva gör det till.
Hör av dig till kansli@ibl-inst.se om du vill tillhöra nätverket.
Som chef och medlem i IBL är du jätteviktig för din grundprofession.
/Agneta Colliander, tidigare ordförande IBL