30 juni 2019 Veterinärmedicin

Nyhetsbrev 3 från BMA VET 2019

Årets tredje nyhetsbrev från nätverket för biomedicinska analytiker inom veterinärmedicin

Nätverksträff 2019! DU har väl anmält dig?!

Kort beskrivning av dessa dagar, Dag 1 kommer starta före lunch med SKRUV möte, för dem som även vill vara med på det. På em blir det blandade föreläsningar med bakteriologi, antibiotika och ”oral B12 behandling på mag-tarmpatienter”. De som vill, kommer även få en rundvandring på Djursjukhuset.

Dag 2 ägnas åt föreläsningar inom blodkemi och efter lunch kommer det att hållas grupp-diskussioner innan vi avslutar. Du anmäler dig på IBL s hemsida, www.ibl-instg.se och under vår sektionssida. Sista anmälan är 13 september, Väl mött!

Den 15 april firades Biomedicinsk Analytiker-dagen och det gjorde ni på detta sätt:

Är det någon där ute som vi inte har kontaktat och Ni vill visa förbättringsarbeten på erat labb, på Nätverksträffen?, lägg gärna ett mail till Caroline@pro-cell.se så löser vi det. Det är vi medlemmar i nätverket som gör vårt jobb ännu mer intressant.

Är det någon där ute som vill engagera sig i FB-sidan eller vara med i styrgruppen? Ju fler vi är desto bättre då vi kan engagera oss i flera frågor. Man engagerar sig på ideell basis och man brinner för vårt yrke och profession. Vad vill du göra för vår profession?!

VETA-bolaget delar ut ”Årets BMA” varje år och 2019 blev Kerstin Karlsson. Hon arbetar hos Distriktsveterinärerna Örnsköldsvik. Caroline ringde upp Kerstin och Gratulerade till utmärkelsen. Hon berättar sin historia så här; ”Jag tog min examen 1990 vid Institutionen för medicinsk laboratoriemetodik i Stockholm. Därefter jobbade jag några år på klinkem labb vid Sabbatsberg och S:t Görans sjukhus.”

1999 började hon hos ”Distriktarna”, då som veterinärassistent. Hon startade labbet med ett mikroskop och en refraktometer. Därefter har det hänt mycket och idag har dem ett officiellt labb och anpassad maskinpark. Hematologi: Exigo, Kemi: Fuji Dri-Chem 4000i, Crp, SAA, progesteron och T4 körs på Solo och koagulation körs på en Quick vet. Det som Kerstin brinner mest för är sitt mikroskop och celler. Det finns även möjlighet att odla urin- och mjölkprover. Utöver laboratorieuppgifter är hon är leg. Djursjukskötare och hjälper till med provtagning och andra sköterskeuppgifter.

Då det är få BMA inom Distriktsveterinärerna så efterfrågar hon fler BMA-kollegor till organisation som har stationer över hela landet. Om man är intresserad av att arbeta hos Distriktsveterinärerna så rekommendera hon att man själv tar kontakt med dem, ”Visa vad ni kan och få arbetsgivaren att inse att ni behövs på labb”, hon fortsätter: ” Ett labb utan en BMA är faktiskt bara ett rum med maskiner.”

Till sin utmärkelse säger hon: ”Jag känner mig mycket hedrad och glad över att bli utsedd till årets BMA av Vetabolaget, det värmde gott i hjärtat.”