08 februari 2020 Nytt från Laboratoriet, studentnytt

Studerandekrönikan: Vår kunskap behövs mer än någonsin

IBL:s krönikör Frida Johansson skriver framtidsspanar om yrkets utveckling och utmaningar

labbiz

”Det är kanske här vår framtid ligger? Att utveckla, implementera och underhålla AI för analys- och laboratoriearbete”

Text: Frida Johansson, studerande på biomedicinsk analytikerprogrammet vid Högskolan Kristianstad

”Det lönar sig inte att utbilda sig till biomedicinsk analytiker”. Så står det uttryckligen på SACO:s webbplats. I alla fall inte för att jobba som biomedicinsk analytiker på labb inom hälso- och sjukvård. Lönerna är så pass låga att det är svårt att betala tillbaka sina studielån, vilket inte är en vidare lockande marknadsföring för det som kallas för ett livsviktigt yrke och det lär knappast övertyga blivande studenter att välja biomedicinsk analytikerprogrammet på något av landets lärosäten. Det är dags att vända den här trenden.

Konkurrens från AI

Om jag får sia om framtiden, kanske 20 år framåt, så är nog inte problemet att det finns för få biomedicinska analytiker på sjukhusens laboratorier. Förmodligen har vi snarare fått konkurrens av AI, alltså artificiell intelligens. Det är knappast någon hemlighet att det nu görs enorma satsningar på att forska kring AI, inte minst för att utveckla vården. AI kan hantera enorma mängder data, kommer att kunna analysera prover snabbare och till råga på allt så begär inte AI någon semester, föräldraledighet, sömn eller sjukdagar. Det handlar om att effektivisera, det vill säga minska kostnaderna och korta ned svarstiderna. Därmed inte sagt att implementation av AI i vården kommer att vara problem- eller riskfri.

Och det är kanske här vår framtid ligger? Att utveckla, implementera och underhålla AI för analys- och laboratoriearbete. Själv tycker jag att AI är väldigt skrämmande och egentligen inget jag är positiv till, men det kan bero på att min egen kunskap är för dålig i dagsläget. Samtidigt inser jag att det är svårt att stoppa den utveckling som nu sker i ett rasande tempo. Det känns obehagligt att det mänskliga värdet bakom provhantering och analyssvar så sakteliga kan utraderas och en värld av robotar tar över. Nu mer än någonsin behövs vår kunskap och kompetens som biomedicinska analytiker för att upprätthålla patientsäkerheten i den framtida vård som väntar.

Det måste löna sig

IBL:s studerandekrönikör Frida Johansson

Hur ska då fler studenter lockas till utbildningen? Det finns inget enkelt svar på den frågan, men en början kan ju vara att se till att det lönar sig, både ekonomiskt och karriärmässigt, att läsa till och arbeta som biomedicinsk analytiker. Det kan ju vara bra om man klarar av att betala tillbaka sina studielån i alla fall. Dagens och framtidens ungdomar som går ut gymnasiet, eller varför inte den generation jag själv tillhör, kommer knappast att intressera sig för en utbildning och ett yrke som det inte lönar sig att läsa till. Det är dessutom väldigt få som ens vet vad en biomedicinsk analytiker är, vad denna jobbar med och alla karriärmöjligheter som faktiskt finns.

Jag saknar en tydlig framtidsvision och ett budskap om att det är ett yrke att räkna med nu och i framtiden oavsett om det gäller arbete inom vården, forskning eller läkemedelsutveckling. Mer fokus på framtidens teknik bör succesivt implementeras i utbildningen för att följa med utvecklingen. Mer fokus på forskning och läkemedelsutveckling kan också vara lockande faktorer som får nya studenter att söka till utbildningarna och få upp ögonen för yrket och alla dess möjligheter. Detta är bitar som jag känner att jag saknat under mina år som student. För det är sannerligen ett livsviktigt yrke och ett yrke att vara stolt över av så många anledningar.