17 april 2020 Klinisk fysiologi, Nytt från Laboratoriet

Anna Dieden om dubbla roller

Syns i både Kokobäng och föreläsningssalar

annapanna

Kombinationen skådespelare/servitör har vi hört talas om när det handlar om folk med drömmar om en karriär inom nöjesindustrin i Hollywood. Dit ska vi inte idag, istället vänder vi blicken mot Malmö och hittar ett visitkort som lyder skådespelare/doktorand/senior adjunkt i biomedicinsk laboratoratorievetenskap. Anna Dieden är legitimerad biomedicinsk analytiker och delar sin tid mellan att vara senior adjunkt på Malmö universitet och att doktorera på Lunds Universitet. På fredagskvällar i januari och februari har vi dessutom kunnat se henne i barnprogrammet Kokobäng på SVT Barn.

Många av oss känner igen dig från succéfilmen ”Vad gör en biomedicinsk analytiker?” (som finns på Youtube och på IBL:s webbplats), men vad är Kokobäng?

– Kokobäng är ett humorprogram för barn. Det handlar om ett gäng som hänger i ett kostymförråd där det händer lite tokigheter. Programmet har högt tempo, snabba klipp och emellanåt slänger vi in en och annan musikvideo. När det sändes var det ett av de populäraste barnprogrammen på SVT vilket vi såklart är jätteglada för.

Kommer vi att se dig i några andra produktioner snart?

– Nja, jag har en ytterst liten biroll som mäklare i ett av programmen i Värsta bästa barnvakterna som sänds just nu. Annars kommer det spelas in en ny säsong av Kokobäng i höst! Den sänds i början av nästa år.

Jaha, mäklare, och det finns en Kokobängvideo som heter ”Min mamma jobbar på bank”. Rimligtvis borde det vara dags att barnen får lära sig vad en biomedicinsk analytiker gör när ni spelar in nya avsnitt av Kokobäng i höst. Kan du ordna det?

– Hehe, vi får se..

Anna Dieden på sitt ”vanliga jobb” som senior adjunkt i biomedicinsk laboratoratorievetenskap

Att vara biomedicinsk analytiker innebär ofta en tillvaro ganska långt från rampljuset. Finns det några som helst likheter mellan jobben?

– Om jag ska dra paralleller mellan Kokobäng och arbetet som adjunkt i biomedicinsk laboratorievetenskap så kanske en likhet är att det finns någon form av berättande i båda rollerna, att man vill förmedla något. Som adjunkt vill jag göra massa kunskap mer lättillgänglig men även inspirera studenterna till att bli de bästa biomedicinska analytikerna de kan. Som skådespelare eller programledare vill jag helt enkelt mest glädja barnen. En annan likhet är förvisso inspelningarna. Jag jobbar mycket med inspelade föreläsningar i mitt undervisande. Men visst, barnprogram, undervisning och forskning har förstås sina olikheter också, haha. Jag har länge velat både underhålla, undervisa och forska och jag är väldigt tacksam att jag nu får göra alla tre saker på ett så tydligt sätt och med inspirerande, talangfulla, och roliga människor.

Hinner du med allt du vill göra?

– Nu jobbar jag inte kliniskt längre. Det är klart att jag behöver prioritera och att det blir mer eller mindre av vissa saker under olika perioder. Till hösten blir det några färre inspelningsdagar för min del eftersom jag vill få mer tid till forskningen. Så istället för att en dag klä ut mig till ananas eller en annan frukt får jag istället nörda ner mig i olika proteiners koppling till hjärt-kärlsjukdomar.

Se Kokobäng på SVT play här