08 april 2021 Nytt från Laboratoriet

Årets biomedicinska analytiker brinner för parasitologi

Jessica Ögren, biomedicinsk analytiker på mikrobiologen i Jönköping är Årets biomedicinska analytiker 2020. Hon har brunnit för parasitologi sedan gymnasiet tack vare en fantastisk biologilärare, och driver idag utveckling inom ämnet genom bland annat ett nationellt nätverk och via föreläsningar. Hon nominerades av sina kollegor för både sitt engagemang i parasitologi, sin nyfikenhet och sin förmåga att inkludera och dela med sig.

bild

”Den tillfredsställelsen, att hitta vad patienten var sjuk av, avgjorde mitt yrkesval.”

Jessica Ögren, grattis till utmärkelsen Årets biomedicinska analytiker 2020!

– Tack! Jätteroligt, verkligen! Det känns alltid roligt att bli uppskattad, och just av mina fantastiska kollegor känns extra bra.

Kom det som en överraskning?

– Det gjorde det verkligen, det finns så många som gör ett så bra jobb och särskilt under 2020 när allt handlat om corona och allt vad det inneburit för alla i vården, även oss biomedicinska analytiker.

Nomineringen återkommer flera gånger till ditt engagemang för parasitologi, hur började det?

– Jag gick på gymnasiet och hade en fantastiskt bra lärare i biologi. Vi skulle välja extrakurser till individuellt val och han hade en kurs som hette Internationell hälsa. Jag valde den egentligen bara för att det var han som hade den, och hade inte koll på vad kursen skulle innehålla. Kursen handlade till största delen om parasiter. Läraren hade en otrolig förmåga att berätta om parasiterna, deras komplicerade och förunderliga livscyklar, om sjukdomarna de orsakar och vad man kan göra åt dem. En ny värld öppnades för mig, jag blev helt fast och kände att det här måste jag ägna mig åt. I kursen ingick ett studiebesök på labbet i Malmö, vi satt i ett rum med mikroskop och hade ”rond” där vi gick igenom avdelningens patienter. Först långt senare förstod jag att det inte var en riktig rond utan bara på låtsas. Vi fick en patient beskriven för oss med symptom, vart de kom ifrån, vad de gjort, och sedan tittade vi på prov. Jag hittade en Trypanosoma brucei – som orsakar afrikansk sömnsjuka. Den tillfredsställelsen, att hitta vad patienten var sjuk av, avgjorde mitt yrkesval. Jag ville jobba med diagnostik. Jag kommer än idag ihåg känslan av att se den, förstå vad det var och inse att det var den som gav symptomen och att man nu kunde behandla patienten. Det är ett riktigt kul jobb, jag blandar mikroskopi – det är min största passion, jag älskar att se parasiterna, man blir överraskad och det är så tydligt och konkret – med molekylärbiologi som är en fascinerade teknik och som ställer helt andra krav på mig som biomedicinsk analytiker och är ett nödvändigt och fantastiskt komplement till mikroskopi. Jag har aldrig eller i alla fall väldigt sällan tråkigt på jobbet.

Ordet parasit har nog en ganska negativ klang för de flesta, men kanske inte för dig?

– Nej, det har det faktiskt inte, jag gillar såklart inte alla sjukdomar men grejen med parasiter är ju att de egentligen inte borde kunna finnas, de kan ju inte överleva själva. Men genom hela evolutionen har de klarat sig, det är coolt!

Kan du berätta någonting som alla borde känna till om parasiter?

– Svårt, det är mycket jag önskar att folk visste. Men om det är alla som ska veta så vill jag säga att man inte kan få mask i magen av att äta gul snö.

Nomineringen tar också upp din ständigt öppna dörr och att alla är välkomna. Sådant kommer inte naturligt för alla.

– Jag ser mig själv som privilegierad. Jag får ägna den allra största delen av mitt arbetsliv åt parasitologi och jag har lärt mig mycket, både rent tekniska saker inom både mikroskopi och PCR, men också om parasiter. Eftersom jag är en av väldigt få som ägnar mig åt detta på heltid vill jag gärna dela med mig av så mycket jag bara kan. Det låter kanske fånigt men kunskap blir ju så mycket mer värd om fler har den, så det är viktigt för mig att dela med mig, att alltid försöka svara på frågor så gott jag kan och att försöka få fler intresserade av detta fantastiskt roliga ämne.

Vill du höra mer av Jessica Ögren och om parasiter?

Hon gästar avsnitt två av IBL:s podcast Bäst på test

Nomineringen

”Vi vill nominera vår kollega Jessica Ögren till Årets biomedicinska analytiker.

Jessica brinner för parasitologi och arbetar för att metodiken ska kvalitetssäkras och kunskapsnivån ska höjas i Sverige. Hon forskar också inom parasitologi och metodförbättringar. Jessica är bedömare på Swedac i ett led att hjälpa och vara aktiv för andra att kvalitetssäkra metodiken.

Jessica är en ambassadör för att sprida kunskap om symtom för att vi redan på kliniknivå ska tänka på möjlighet av parasiter. För att öka kunskaper på ett nationellt plan har hon utvecklat ett parasitnätverk, deltar i Svenska Läkaresällskapets Referensgrupp för parasitologi samt är en omtyckt föreläsare.

Som person har hon alltid en öppen dörr och oavsett vem du är, 1student, Biomedicinsk analytiker, eller läkare så är du välkommen in och få lära dig mer. Detta förhållningssätt har lett till att Jessica ofta handleder olika yrkeskategorier.

Jessica är en omtyckt kollega, hon finns på plats och hjälper alltid till där hon kan. Jessica ställer upp för alla. Hon drivs av nyfikenhet och har genom åren fått en gedigen kunskapsbas inom vårt kompetensområde.

Hennes drivkraft har gett vårt parasitlaboratorium ett högt renommé och sedan några år tillbaka är Jönköping tillsammans med Karolinska och Folkhälsomyndigheten referenslaboratorium inom parasitologi.”

Nominerande kollegor:

Peter Sigfridson; Maud Eiserman;

Katarina Gustafsson; Mimmi Blad

och Anette Nilsson Bowers