05 juni 2020 blogg

Blogg: Mina hjärtefrågor

Styrelsen presenterar sig! Jennifer Arnqvist skriver om sina viktigaste frågor som styrelsemedlem i IBL.

jenniferbloggenline

Att få vara med i IBL:s styrelse under en längre tid, med 2 olika konstellationer av styrelsemedlemmar, har gett mig insikt i hur mycket kunskap, kompetens och driv det finns i varje enskild individ. Det innebär också att man har olika hjärtefrågor, vilket är en tillgång om man lyckas kanalisera allas driv. I den styrelsekombination som IBL har i dag har jag redan hittat flera vänner i hjärtefrågorna som IBL jobbar med. En av mina främsta hjärtefrågor är att visa professionens funktion och vikt i samhället.

Jag vet hur otroligt kompetenta Sveriges biomedicinska analytiker är och jag vill att det ska synas! Om vi kan visa att biomedicinska analytiker har en nyckelroll i samhället kommer lönen matchas mot kunskapen, biomedicinska analytiker kommer vara en naturlig part vid nya lagar/nationella frågor och reglerade specialistutbildningar kommer att tas fram för man inser att det är en investering för framtidens kvalitativa biomedicinska analyser.

Det är en väg dit, det är en process att ta sig till det drömläget. Men vem ska kunna kunna ta professionen till den nivån om inte IBL? För att det ska lyckas måste biomedicinska analytiker samlas enat så HELA kårens röst blir hörd från en källa. På så sätt skapar man ett tryck och då kan man nå förändring. Så om du är tveksam till att betala in medlemsavgiften till IBL (som är alltså mindre än 1kr om dagen) bör du tänka på detta; vem är din yrkesröst i samhället? Vem ska föra din talan för att professionen ska respekteras och värderas på rätt nivå?

Nog om det, mer om mig!

Jag heter Jennifer Arnqvist och bor i Umeå, där jag även studerade till biomedicinsk analytiker. Jag blev klar och yrkesverksam 2015, men har jobbat med professionsfrågor sedan studenttiden. Jag bor med min man, hund och katt i en lägenhet cirka 8 minuters cykelväg från Norrlands universitetssjukhus där jag jobbar på klinisk hematopatologi. Vi arbetar alltså med flödescytometri och hematologiska maligniteter. Det är fysik, kemi och biologi blandat i en härlig mix som utmanar mig varje dag. Livslångt lärande är väl det man brukar säga om yrket, eller hur?

Jag har suttit i IBL:s styrelse sedan 2016 och är sammankallande till IBL:s etiska kommitté.

Läs mer om yrkesetik