17 juni 2020 blogg

Blogg: Vikten av att synas

IBL:s styrelseledamot Jennifer Arnqvist skriver om att coronapandemin har inneburit större – och välförtjänt – uppmärksamhet i media än tidigare för biomedicinska analytiker.

pratbubbla

Igår (tisdag 16 juni) sändes ett inslag i Nyhetsmorgon på TV4 om bristen på personal inom sjukvården och vad det kommer innebära för den stundande sommaren. Efter inslaget intervjuades specialistläkaren Sulle Hoshmand och Mira Nyberg från Vårdförbundet.

”Vi har ställt upp solidariskt och det har inneburit att vi som profession synts mer. Det ska vi ta tillvara på och fortsätta jobba med framåt i syfte att lyfta alla fantastiska biomedicinska analytiker.”

I reportaget nämndes biomedicinska analytiker specifikt, samt det viktiga arbete som landets biomedicinska analytiker utför gällande provtagning och analys under rådande pandemi. Provtagning och analys lyftes även fram separat i diskussionen gällande sommarens bemanning. Det gör mig glad att man inser vår professions betydelse i den sjukvård som bedrivs idag. Vad skulle sjukvården vara om man inte hade provtagning och provanalyser som kunde bekräfta eller dementera diagnoser? Hur skulle det ha sett ut om biomedicinska analytiker INTE funnit till hands för att sätta upp en analys på några veckor och sedan använda denna för att diagnosticera tusentals prover för covid-19?

Coronapandemin har verkligen prövat Sverige, såväl allmänheten som sjukvården, otroligt under denna vår. Ingenting har varit sig likt eller gått som planerat, men biomedicinska analytiker har ställt upp och visat framfötterna och synliggjort den viktiga kompetens vi besitter och verkligen handgripligen visat vad vårt arbete kan tillföra svenska folket. Vi har ställt upp solidariskt och det har inneburit att vi som profession synts mer. Det ska vi ta tillvara på och fortsätta jobba med framåt i syfte att lyfta alla fantastiska biomedicinska analytiker. Tack för det arbete ni gör.

Jennifer Arnqvist, styrelseledamot IBL

Jennifer Arnqvist, styrelseledamot IBL