25 januari 2021 chefsnytt

”Det känns viktigt att bidra för att få slut på det här eländet”

IBL:s tidigare ordförande Agneta Colliander, som gick i pension 2019 efter en lång karriär som biomedicinsk analytiker och chef på Örebro universitetssjukhus, har tillfälligt pausat pensionen för att arbeta med vaccination mot covid-19.

agneta2

Hallå där, Agneta Colliander

Vilken roll har du?

– Jag anmälde på regionens hemsida att jag kunde vara med och bidra på något sätt, och helt plötsligt var jag platschef på vaccinmottagningen i Hallsberg. Jag gör det tillsammans med en av mina gamla chefskollegor, Gunilla Hultberg, så den här mottagningen styrs av labbchefer. I första hand kommer vaccineringen att hålla på fram till sommaren. Sedan får vi se hur det blir till hösten. 

Vi precis börjat och vaccinerar nu hemtjänstpersonal. Alla bokar sin tid via 1177. När vi klarat av dessa så fortsätter vi med äldre från 80 år, då blir det ett helt annat tryck. Vi kommer att kunna vaccinera upp till 2 000 per dag på min mottagning när det är full fart. Då måste logistiken hålla.

Vilka utmaningar stöter ni på?

– Den stora utmaningen är vaccintillgången och att få tillräckligt mycket personal som kan jobba. Övrigt praktiskt är lättare att lösa. En stor diskussion har ju varit varför man inte kan vaccinera på alla mottagningar och apotek och liknande. Svaret är att vaccinet inte är helt lätt att bereda. Det ska inte hanteras enligt vanliga rutiner utan kräver en helt annan teknik än sjuksköterskorna är vana vid. Det blev en hel del trixande innan det satt.

 Var det självklart att pausa pensionärslivet?

– Det känns viktigt att bidra för att få slut på det här eländet så jag tvekade aldrig att hoppa på det. Det blev lite långtråkigt att vara pensionär och inte kunna göra allt jag tänkt mig. Det blev lite väl många pussel, så det är jätteroligt att vara med.

Jag är några år från att tillhöra riskgruppen men känner inte att jag vill klassas dit, det är jätteroligt att min erfarenhet från ledning och styrning är lika användbar inom den här verksamheten. Jag träffar så många trevliga personer som alla har samma mål. Jag har jätteroligt fast det nästan är mer heltid just nu.