09 september 2019 Nytt från Laboratoriet

En dag på jobbet som provservicekoordinator och fryshotellsansvarig

I ”En dag på jobbet” belyser vi yrkets bredd genom att låta biomedicinska analytiker
beskriva sin arbetsdag. Här gör vi ett nedslag i Linköping, där Emma Ridell
berättar om sin roll som provservicekoordinator och fryshotellsansvarig

Emma Ridell, Biomedicinsk analytiker
Provservicekoordinator och fryshotellsansvarig Linköpings Biobanksfacilite

Mitt namn är Emma Ridell och jag är legitimerad biomedicinsk analytiker. Jag jobbar som provservicekoordinator och är också ansvarig för fryshotellen och frysarna inom Biobanksfaciliteten vid Linköpings universitet och Region Östergötland. Idag sitter jag framför min dator och funderar på hur en typisk dag på mitt jobb ser ut. Denna dag är inte som alla andra dagar, eftersom jag får skriva en artikel och berätta om hur en dag på mitt jobb ser ut.

Dagen börjar vid datorn

Jag inleder oftast mina dagar med att kolla igenom mina mejl för att se om det är något jag kan svara på direkt. Det kan vara en studieansvarig som behöver etiketter utskrivna till de kryorör som studien samlar sina prover i, en biomedicinsk analytiker vid klinisk kemi på ett annat sjukhus som vill skicka frysta prover och undrar om jag är på plats för att ta emot dem eller någon som vill starta upp en ny provsamling.

Nära samarbete med klinisk kemi

Men innan jag snurrar in mig allt för mycket i hur min arbetsdag ser ut tänkte jag berätta hur vår organisation är uppbyggd. Jag är anställd på Biobanksfaciliteten vid Linköpings universitet och vi har våra lokaler på sjukhusområdet. Detta möjliggör ett nära samarbete med klinisk kemi vid Universitetssjukhuset i Linköping, roboten som sköter pipetteringen av forskningsproverna står hos dem. Detta gör att vi gemensamt kan erbjuda forskarna sjukvårdsintegrerad biobankning (SIB). Tack vare SIB kan forskningssjuksköterskorna som gör provtagningen lämna in rutin- och forskningsprover samtidigt till klinisk kemi.

Proverna lagras

Efter att personalen vid klinisk kemi har alikvoterat proverna med hjälp av roboten, antingen till kryorör eller mindre rör placeras de i en frys och jag hämtar dem för långtidsförvaring under eftermiddagen. Proverna lagrar jag, med hjälp av det IT-system vi använder oss av för provernas spårbarhet, i någon av våra 49 frysar. De flesta av frysarna är lågtemperaturfrysar och håller en temperatur på -70 grader. Nu gick jag händelserna i förväg, jag berättade ju om min förmiddag, så åter till den. När jag kollat igenom min mejl och sett vad jag ska göra under dagen är det dags för förmiddagsfika. Vi är en liten arbetsgrupp vid Linköpings biobanksfacilitet så jag kikar in hos mina två kollegor och frågar om det är dags för fika. Oftast får jag ett glatt ”ja!” tillbaka och vi går bort till fikarummet som vi delar med ytterligare fyra verksamheter inom universitetet och regionen. Så vi är inte själva i fikarummet!

Fryshotellet

Efter fikapausen kan jag ha bokat in en tid för att släppa in någon av forskarna som förvarar prover i fryshotellets frysar. Många av forskarna förvarar i nuläget sina prover i kryorör och då plockar de ut sina prover själva. Under dagen kan jag ha något möte inbokat i min roll som provservicekoordinator. Det kan vara ett telefonmöte med de andra provservicekoordinatorerna runt om i Sverige för att starta upp en ny nationell provinsamling. Eller så har jag ett möte inbokat med en forskare på plats här i Linköping för att ta reda på hur de vill lägga upp en ny provsamling, antingen nationell eller regional.

Min arbetsdag kan se ut så här, men den kan också bestå av att jag skriver och avslutar denna artikel, den ser inte exakt ut som gårdagen. Men visst är det så i våra jobb som biomedicinska analytiker, ingen dag är den andra lik och det är det som gör det så kul!