18 juni 2020 blogg

Blogg: Biomedicinsk analytiker, min identitet livet igenom!

Styrelsen presenterar sig! IBL:s styrelseledamot Jorge Hernandez skriver om sin identitet som biomedicinsk analytiker och vikten av vi själva driver frågan om vårt yrkes position i samhället.

jorgebloggenline

På frågan vad jobbar du med, eller vad arbetar du som, eller vad sysslar du med? Brukar jag svara att ”jag är biomedicinsk analytiker” och det innebär att jag kan utföra en mängd olika laboratorievetenskapligt beprövade metoder för att säkerställa en diagnos hos en patient, eller bevisa att sjukdomsmisstanke inte kan påvisas och därmed ge ett lugnande besked om att sjukdomsfarhågor eller fruktan inte är befogat i just det läget.

Det är min profession, som jag har kunskap och kompetens att utöva, med lång erfarenhet och en legitimation som präglar min identitet som människa. Jag fortsätter att vara biomedicinsk analytiker även när jag inte är i tjänst, på min fritid, på min semester, när jag tränar, när jag träffar folk och går på puben med kompisar.

Min profession är också mitt visitkort, i fall någon person får för sig att de vill ta reda på vad jag är för en: Jag är biomedicinsk analytiker och mitt namn är Jorge Hernandez. Att brinna för sitt yrke och kämpa för att driva utvecklingen professionen framåt och etablera den i samhället är väldigt stimulerande, oavsett hur svårt och omöjligt det kan framstå i vissa lägen.

Är man stolt över sitt yrkesval, då ska man också vara rustad med viljan att ta professionens stafettpinne fram till nästa generation biomedicinska analytiker. Det är bara vi biomedicinska analytiker som, genom vårt engagemang i professionsfrågor, kan påverka att yrket får den status som det förtjänar och personer som utövar yrket och är stolta biomedicinsk analytiker också får det erkännande som ännu inte har blommat helt och hållet.

Att vin inte värderas rätt ännu beror dels på professionens natur som trots den livsviktiga funktionen förblir anonymt och dels på att biomedicinska analytiker är rustade med en stor lojalitet mot patienter och inte gör väsen av sig –  vi analyserar patientens prover i det dolda under normala tider, akuta situationer, ansträngda situationer, krislägen och pandemier. En sak är klar, utan biomedicinska analytiker stannar vården.

Förresten, jag ska inte glömma att presentera mig
Mitt namn är Jorge Hernandez. Jag är inte bara man, pappa, medmänniska, chilenare, tangodansare, Kalmarbo, världsmedborgare, och IBL-styrelseledamot. Jag är också en stolt legitimerad biomedicinsk analytiker. Jag läste min utbildning på universitet i Chile och hade mitt ”Tecnologo Medico” (Medical Technologist) eller biomedicinsk analytikerdiplom under armen när jag kom till Sverige i april 1987. Sedan dess har jag jobbat på olika platser och inom varierande positioner inom hälso- och sjukvården. Långvården gav mig en ingång till språket och socialt sällskap med äldre människor som var lika nyfikna på mig som jag var på dem. Den bästa skolan att lära sig svenska och samtidigt umgås med den äldre generationen svenskar, för att så småningom bli välrustad och klar för att komma in i samhället.

Under tiden som jag jobbade med de äldre, höll UHÄ (Universitets- och högskoleämbetet) på att värdera mina chilenska intyg, betyg och diplom. Det tog för dem två hela år att komma med ett utlåtande. Där stod att mina 4 års universitetsstudier i Chile motsvarade de 2,5 år som dåtidens laboratorieassistenter läste på högskola och att jag inte behövde någon komplettering, utan jag kunde söka jobb med deras utlåtande som stöd. Från Laboratorieassistent 1991 till fullfjädrad forskare 2020, tack vare mitt biomedicinsk analytikeryrke och profession.

Läs fler blogginlägg av IBL:s styrelse