Stockholm, Huddinge 23-24 oktober, 2023

Kurs i vätskekromatografi-masspektrometri

Vätskekromatografi kopplat till masspektrometri och analys av små molekyler. Hur går det till i praktiken?
Till anmälan

Information

Pris: 7 300 Pris för medlemmar: 6 300 Lokal: Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Kursansvarig: Mats Johansson & Camilla Linder

Målgrupp

Kursen vänder sig till biomedicinska analytiker som ska börja eller nyligen har börjat att arbeta med LC-MS, LC-MS/MS på ett analytiskt laboratorier eller du som behöver repetera grundläggande kunskaper.

Programinnehåll

Dag 1: Vi går grundligt igenom vätskekromatografi. Flödet genom systemet, de olika delarna och deras betydelse, principer för separation av små molekyler, kolonner och funktion och prestanda, underhåll och felsökning. Vi väver in lite historia och intressanta exempel från vårt arbete med utveckling av vätskekromatografimetoder. Ni får träna er genom att lösa några vanliga problem i grupper och testa med en simulator. I slutet av dagen pratar vi om kopplingen mellan vätskekromatografi och masspektrometri.

Dag 2: Masspektrometri: Vi går grundligt igenom molekylernas väg och öden från jonkällan till detektor. Vi tittar på problem som kan uppstå under vägen. Ni lär er hur man kan utvärdera en batch med patientprover och kontroller, vilka parametrar är viktiga att kontrollera. Felsökning avseende problem som kan ske i masspektrometern. Dagen avslutas med analys och kritisk granskning av en metodutveckling/validering av en LC-MS/MS metod.

Program

Sista anmälningsdag: 25 september. Anmälan är fortfarande öppen då det finns platser kvar!

Hotell ingår inte utan måste bokas själv. Vi rekommenderar Scandic Malmen som ligger nära pendeltågsstationen Stockholm Södra och därifrån är det enkelt att ta sig till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Föreläsare

Mats Johansson

Mats Johansson har arbetat många år på Waters (företag som säljer LC-MS/MS instrument), bland annat som utbildningsansvarig. Idag arbetar han som ansvarig och specialist för en facilitet på Karolinska Institutet, där man kan beställa uppdrag för att sätta upp olika typer av masspektrometrimetoder och analyser. Mats har lång erfarenhet och kan svara på det mesta inom detta specialområde. Han är en skicklig pedagog och är uppskattad för sitt sätt att föreläsa så att man förstår vad det handlar om.

 

Camilla linder

Camilla Linder är biomedicinsk analytiker som doktorerat på kliniska farmakologiska laboratoriet, bland annat genom att utveckla LC-MS/MS metoder för torkat blod på filterpapper. Camilla Linder har många års erfarenhet av analys av läkemedelsmolekyler i plasma på det kliniska laboratoriet där hon arbetat i samarbete med kemister och laboratorieläkare. Hon är intresserad av pedagogik och har en bakgrund som lärare. Hennes arbete idag handlar mycket om fortbildning av personal och att utbilda och handleda biomedicinska analytikerstudenter samt deras handledare. Hon har också några forskningsprojekt inom LC-MS/MS analys pågående.

Anmälan

Fyll i dina uppgifter
Samtycker du till att stå med på en deltagarlista som delas ut till kursdeltagarna?
Är du medlem i IBL?